Ніякої передоплати!

Знайома незнайомка: як виростити журавлину на фермі?

Знайома незнайомка: як виростити журавлину на фермі?

Україна і Білорусь щорічно збирають до 400 - 500 тонн цієї ягоди. У Канаді показники врожайності досягають 176 тис. Т, а в США - рекордні 381 тис. Т. Знайомтеся: журавлина (англ. Cranberrie) - багаторічна трав'яниста рослина, плодоносні дрібними, менше 1,5 см в діаметрі, плодами червоного, пурпурного і бордового кольорів.

Ягоди журавлини містять антиоксиданти і цінуються в косметології, кулінарії, здорове харчування. У продаж надходять свіжа, свіжоморожена і засушена журавлина, у вигляді цукатів і в цукровій пудрі. 10 кг замороженої канадської ягоди на українському оптовому ринку обійдуться в 50 - 60 грн., А ящик свіжої - від 70 грн.

Сьогодні поговоримо про особливості вирощування культури в промислових і приватних масштабах.

Розбираємося з технологіями культивації і збору журавлини

У природі журавлина росте на болотах, в затінених або напівзатінених вологих місцях з кислим грунтом. Тому, вирощуючи ягоду на продаж, заводчики створюють умови, максимально наближені до місця існування рослини. Процес вирощування умовно ділиться на такі етапи:

  1. Підготовка полів. Спочатку трактор, який використовується і для домашнього господарства, засинає шар верхового торфу, зволоженого піску або суміші кислого торфу, кори і хвойної підстилки. Завдання спрощується, якщо ви вирощуєте журавлину на торфовищах або супісках.
  2. Посадка і догляд. Садити журавлинну лозу можна як з відкритою, так і з закритою кореневою системою. Розсаду розкидають смугами шириною до 3 м, спецтехніка утрамбовує її в грунт і нарізає борозни майбутньої чеки - журавлинною плантації. Плодоношення починається приблизно на 3й рік.
  3. Збір врожаю. Ягоду збирають незрілий до перших заморозків, інакше вона втратить товарний вигляд. Роблять це двома різними способами:

 

  • “Сухим ". При такому зборі журавлина довше зберігається свіжою і йде на оптові ринки;

  • “Мокрим ". Чеки заливаються водою. Мінітрактор табанит журавлину, і вона спливає на поверхню окремими ягідками. Далі їх бонами збирають в секції, промивають від бруду і вручну сортують для шокової заморозки.

Тонкощі обробітку на дачній ділянці

Для вирощування журавлини на фермі не знадобиться дорогого обладнання та великих зусиль. Все, що вам потрібно - трактор, призначений для домашнього господарства, хороша підгодівля і терпіння.

  • Скопував верхній шар грунту на глибину 15 - 20 см;
  • Викладаємо яму агроволокном в 2 - 3 шари, щоб майбутні ягоди не торкалися землі, а грунт "дихала".
  • Рівень кислотності (РН 3,5-5,5) досягається за рахунок підгодівлі з хвойного опаду і верхового торфу, а також поливу підкисленою водою.
  • Над розсадою формуємо "подушку" з піску товщиною 2 - 4 см і робимо це кожні 3 роки по весні, перед початком зростання журавлини. Так прямоцветущіе стебла швидше розвинуться;
  • Перші 3 роки регулярно прополюємо грядки і контролюємо рівень вологості.
  • Оптимальний період дозрівання - друга половина вересня. Збирати журавлину можна мотоблоком з причепом або ручним комбайном, який можна виготовити самостійно.

На зимівлю пагони покривають крижаною кіркою або присипають снігом. Тоді ви зможете цілу зиму ласувати солодкою підмороженої ягодою.

Наші бренди
  • © 2012—2024 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs