Ніякої передоплати!

Прибирання білокачанної капусти: загальні рекомендації

Дата публікації 22.08.2018.
Прибирання білокачанної капусти: загальні рекомендації

Звичайнісінька капуста - справжнє джерело вітамінів і мікроелементів.

Думаєте, засолювання - це єдиний спосіб «продовжити» корисні властивості белокочанкі? Насправді, середньо- і пізньостиглі сорти зберігають соковитість і Тугість до самої весни.

Ключове значення для доброму стані капустяних суцвіть має ступінь зрілості і вдало обраний час збору.

Сьогодні ми розповімо вам, коли і як слід збирати капусту, щоб годуватися свіжими салатами до весни.

Коли починати збір?

З капустою справи йдуть як в старовинній російському прислів'ї - на все свій час. І правда: ранні сорти, хоч і відрізняються ніжним смаком, абсолютно не годяться для тривалої зимівлі.

Проблема в тому, що навіть досвідчені сільгоспвиробники не скажуть напевно, коли саме приступати до збирання.

Вегетаційний період ранньостиглих сортів триває всього 50 - 60 світлових днів, середніх - 75 - 85, пізніх - 85 - 200 днів.

У кожному регіоні свої критерії. У середній і північній смузі це відбувається не пізніше кінця вересня - першої половини жовтня, а в південних областях може затягнутися до листопада.

Пропонуємо орієнтуватися на такі ознаки:

  1. Зовнішня стиглість суцвіть:

  • Головки виросли до 12 см в діаметрі і припинили зростання;

  • При стисненні качана відчувається твердість і легке похрускування;

  • Нижні листя, що стеляться по землі, пожухли.

  1. Температура повітря.

Білокачанна капуста здатна витримувати морози до -6 ° C.

Якщо вдень стовпчик термометра піднімається вище 8 - 10, а вночі опускається до 0 ° C і нижче, після перших заморозків можете сміливо перетягувати зібрані качани в льох.

Бувалі фермери стверджують, що капуста не терпить суєти. Тому краще перетримати її на грядці, ніж недодержати.

Не встигли очистити грядку до морозів? Не біда. Трактор зробить всю роботу за вас.

До речі, якщо ваша белокочанка за всіма ознаками дозріла, але у вас немає часу на збори, просто закрутіть головку кілька разів за годинниковою стрілкою. Так ви відстрочите остаточне достигання ще на кілька днів.

Як правильно прибирати капусту?

Якщо ви думаєте, що можете просто зрізати або зірвати качан, то глибоко помиляєтеся. Порушення цілісності капустяної головки погано позначається на її лежкости.

Розповідаємо, як зробити це делікатно і без зайвих зусиль:

  • Виберіть сухий, холодний день. Якщо вам довелося працювати під дощем, обов'язково обсушити капусту після.
  • Ніяких ножів, кіс або, боронь вас Бог, сокир! Обома руками злегка розкрутіть качан в зворотний зростання сторону і висмикуйте його разом з качаном. Залиште зверху 2 - 4 листи, щоб уникнути пересихання.

У промислових масштабах капусту збирають комбайнами. Але вам знадобиться тільки міні трактор, причіп для домашнього господарства та 3 пари рук.

  • Тут же розсортуйте головки за розміром і зовнішнім виглядом. Підозрілі плями, подряпини і тріщини - вагомий привід відправити качани в бочку з розсолом.

На відміну від коренеплодів і картоплі, хрестоцвіті культури не залишають підсушуватися на повітрі, а відразу доставляють до місця зберігання - в льох, гараж і овочесховище.


Наші бренди
  • © 2012—2021 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs